Följande information är hämtad från Expressen. Känns definitivt som något att se upp med. Minneslapp!
Giftet i din mat
Vanlig mat, som soppor, kryddor, korv och buljong, innehåller gift.
Smakförstärkaren glutamat misstänks orsaka fetma, synproblem och hjärnskador.
Nu slår svenska läkare och forskare larm.
- Glutamat är ett nervgift som kan skada hjärnan, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.
Smakförstärkaren glutamat, ibland kallad MSG, finns i mycket av den mat vi äter – framförallt i hel- eller halvfabrikat. Nu varnar svenska läkare och forskare för att vi kan få i oss skadligt höga doser av ämnet.
Björn Meister, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, har studerat hur glutamat påverkar djur. Nyfödda råttor som injicerades med MSG under fem dagar blev som vuxna feta, blinda, kortväxta och hjärnskadade. Den del av hjärnan som bland annat styr hunger, mättnad och tillväxt förstörs till stor del. Björn Meisters studie är bara en i raden som visat på riskerna med glutamat.
Giftigt för nervcellerna
– Vi vet att glutamat är giftigt för nervcellerna. Men det är förstås en dosfråga. Det kontroversiella är frågan om det är farligt för människor att äta och i vilka doser, säger han.
Björn Meister är kritisk till att livsmedelsindustrin använder glutamat i så hög utsträckning.
– Vi har aldrig ätit så mycket glutamat som idag. Jag är själv skeptisk och försöker äta så nyttigt jag kan.
Läkaren Annika Dahlqvist som bloggar om kost misstänker, likt vissa andra läkare och forskare, att glutamat driver på fetmaepidemin.
– Det ökar aptiten, gör att vi tycker om just den maten och vill äta mer av den. Det är ren cynism av livsmedelsindustrin.
Ökar risken för demens
Också Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, är kritisk.
– Glutamat är giftigt för nervcellerna och kan i längden öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar. Jag förstår inte varför man inte förbjuder det. Man bör åtminstone införa en mycket tydlig märkning av mat som innehåller tillsatt glutamat, säger hon.
På Island införde de en särskild märkning av mat som innehåller glutamat. Vi borde följa deras exempel, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson
Nervgift med många namn
Det står på innehållsförteckningen om maten innehåller glutamat. Men det finns ingen enhetlig märkning. Ämnet kan därför dölja sig under många olika namn. Alla dessa betecknar glutamat:
VANLIGAST ÄR: Glutamat, Monosodium glutamate, MSG, Smakförstärkare, E-nummer mellan E620 och E640 (Vanligast är E621)
ÖVRIGA: Glutaminsyra Natriumglutamat Kaliumglutamat Kalciumdiglutamat, Monoammoniumglutamat och magnesiumdiglutamat Hydrolyserat protein, exempelvis hydrolyserat sojaprotein eller hydrolyserat växtprotein, Gurutamin san’natoriumu, Ajinomoto,Vetsin Mi-won, Phong churot och Natriumglutaminat.
Andra tillsatser som kan innehålla dold glutamat är Kalciumkaseinat, Natriumkaseinat, Gelatin (E441) Autolyserad jäst, Jästextrakt Sjögräsextrakt Karragenan (E407) och Maltodextrin.
Här är maten som kan innehålla glutamat
Här är maten som ofta innehåller tillsatt glutamat. Den typen av glutamat tas upp snabbare av kroppen och är lättare att få i sig stora mängder av.
Smaksalter och färdiga kryddblandningar (exempelvis Aromat, Knorr Grillkrydda, Santa Maria Allroundkrydda och Spice Islands Smaksalt.)
Färdigmat
Halvfabrikat
Pulversoppor
Burksoppor
Såsmixer
Färdigkryddat kött
Buljonger
Smaksatta chips
Salta nötter
Snabbmat
Asiatisk mat
Storköksmat
Charkuterier
Fryst kyckling
Grillsås
Snabbnudlar
Salladsdressing
Gelatin
Varmkorv
Sötsur sås
Mjölkpulver
Protein-dryckspulver
Här är maten som innehåller naturlig glutamat. Naturlig glutamat är inte lika riskabel eftersom den bryts ner långsammare och man får sällan i sig stora mängder. Men den som är överkänslig kan ändå reagera:
Soja
Marmite (engelskt
smörgåspålägg)
Parmigiano reggiano (ost)
Vegemite (australiskt smörgåspålägg)
Roquefortost
Parmesanost
Sojasås
Torkad shiitakesvamp
Sjögräs som kelp och kombu
Nam pla (Thailändsk fisksås)
Ostronsås
Valnötter
Ansjovissås
Lufttorkad spansk skinka
Överkänslighet, fetma, sjukdomar...
Överkänslighet. De flesta experter är överens om att vissa personer kan få akuta överkänslighetsreaktioner av glutamat. Symtomen är huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Det kallas ibland för Kinarestaurangsyndromet eftersom glutamat traditionellt använts i asiatisk mat. Mat med mycket glutamat kan också utlösa migränanfall.
Fetma. Högt intag av glutamat leder till ökad aptit och fetma hos försöksdjur. Glutamat används när forskare av olika anledningar vill skapa feta försöksdjur för sina studier. Studier på människor har visat att glutamat ökar insulinutsöndringen.
Sjukdomar. Djurstudier visar att ämnet kan ge synproblem och blindhet, beteendestörningar och försämrad inlärningsförmåga. Glutamat misstänks också kunna leda till infertilitet och sjukdomar som astma, diabetes, demenssjukdomar som alzheimers och bokstavsdiagnoser som ADHD.
Konflikten. Forskarna är inte överens om de mängder vi får i oss i dag kan vara skadliga. Livsmedel får inte innehålla mer än tio gram glutamat per kilo. Enligt EU:s kostexperter är det en säker gräns.
Källor: Livsmedelsverket, Sveriges konsumenter i samverkan och rapporten Consensus meeting: monosodium glutamate
Aftonbladet har också en artikel.
tisdag 2 oktober 2007
Undvik glutamat det kan vara farligt
Labels: mat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Efter att ha läst detta vet man inte om man längre vågar äta nånting alls. Fryst kyckling? Hmms....
Min bror har fått ALS, en muskelsjukdom som till slut förlamar även andningsmuskulaturen......
forskarna anser att just GLUTAMAT är en stor bov i dramat.
så alla som läser detta: sluta att äta produkter med detta ämne NU.......
Levi
Jävla EU som går med på att tillåta E6xx tillsatser överhuvudtaget. Rövskallar är dom.
Inte bara ALS är associerat med Glutamate, Schizofreni Alzheimers, Parkinson, Huntingtons mfl är det därtill.
Ja detta måste klassas som folk mord och dom skyldiga borde ställas inför rätta i haag bedrövligt fanimej
Skicka en kommentar