onsdag 19 februari 2014

ProViva bakterie är isolerad från människa


Jag såg på  http://www.proviva.se/socker-i-proviva/ följande info: "Bakteriestammen i ProViva är isolerad från tarmen hos en frisk människa" och kontaktade ProViva för mer info. Här är vad de skickade och det är upp till var och en att bedömma om detta gör produkterna ok för veganer och vegeterianer.


Det stämmer att vår ProViva bakterie är isolerad från människa. Bakterien är en egen encellig organism och inte något som djur eller människa producerar. Det kan bäst beskrivas som att vi samexisterar med varandra, något som är till ömsesidig fördel för både vår bakterie och männsikan. Konkret innebär detta att våra produkter är fria från animaliska produkter.
Bakterien isolerades ursprungligen från människa och odlas nu på annat sätt under kontrollerade former. Under utvecklingsarbetet ville vi hitta en probiotisk bakterie som
kunde överleva både i fermenterade produkter och i människa, därför letade vi i människa och kontrollerade efteråt att den också kunde fermentera livsmedel industriellt. Det är ett tidskrävande arbete att "isolera" en enskild bakterie. I korthet så odlar man bakterien på olika näringssubstrat som är anpassade för den typ av bakterie man söker. Det kallas för att man renstryker dvs man späder odlingen av bakterien flera gånger för att kunna få fram en så ren bakterie som möjligt. När man efter x antal renstrykningar har en odling som uppvisar en distinkt typ av utseende, så gör man en omfattande kontroll av att det inte finns några andra bakterier genom att odla på olika närings substrat samt att man gör genetiska tester. Ytterligare omfattande kvalitets och renhet- tester samt säkerhets studier görs innan man kommersiellt kan börja använda en ny bakterie kultur.

Enligt ProViva's hemsida:

Bakterien i ProViva heter Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843). Som namnet antyder, hittas Lactobacillus plantarum ofta på vegetabilier, till exempel i fermenterade produkter som surdeg, surkål, oliver med mera. Det är därför naturligt att den också återfinns på tarmslemhinnan hos människan, eftersom vi äter denna typ av produkter. Bakteriestammen i ProViva är isolerad från tarmen hos en frisk människa.
Vid tillverkning av ProViva ympas bakterien LP299V® i en blandning av havre och vatten och får växa till där under ett dygn. Sedan blandas den fermenterade havrevällingen med fruktblandningar till olika ProViva-produkter. ProViva Fruktdryck innehåller 5 g/100 g av denna fermenterade havreblandning och ProViva Superfrukt 25 g/100 g. 

Inga kommentarer: