lördag 1 september 2012

Ljumskbråck, ljumskbråcksoperation och personliga kommentarer

Jag har genomgått ljumskbråcksoperation och sammanfattar mina kunskaper i ämnet. Lägg gärna till dina frågor, funderingar eller kommentarer. Detaljerna nedan kan skilja sig mot vad du kommer få för instruktioner men det bör ge en ganska korrekt bild av vad du har att vänta dig. Från att du går till vårdcentralen och får en bedömning att du har ljumskbråck till att du får en operation kan ta allt från en månad upp till tre månader. I vissa fall kan det gå att snabba upp om du väljer ett sjukhus med kortare kö.

Ett ljumskbråck (Inguinal hernia) är en försvagning av bukväggen i ljumsken. Det yttrar sig som en omotiverad utbuktning av huden och kan vara helt obemärkt och besvärsfri länge, men kan också smärta mycket. I det senare fallet är det fråga om ett inklämt bråck, som måste opereras så snart som möjligt. Det kan också smärta i samband med att du får bråcket för att senare enbart smärta eller vara obehagligt vid kraftigare ansträgning. Ljumskbråck går inte tillbaka av sig självt, utan måste opereras förr eller senare.

Utbuktningen (bråcksäcken) innehåller en del av tunntarmen och fettvävnad.

Hos män och pojkar finns en variant av ljumskbråck, som kallas pungbråck, där bråcksäcken går ner i pungen i stället för att ligga i eller ovanför ljumsken. En annan variant, främst hos kvinnor, är lårbråck, där bråcksäcken går ner under huden utefter låret.

Ljumskbråck är en vanlig åkomma. I Sverige utförs knappt 20 000 ljumskbråcksoperationer per år. Bråck förekommer i alla åldrar men är vanligast hos små barn och vuxna. Bland vuxna män är detta det vanligaste kirurgiska ingreppet i Sverige.

Ljumskbråck, även benämnt inguinalbråck, är belägna ovanför ljumskligamentet. Lårbråck, även kallat femorala bråck, är belägna nedanför ljumskligamentet. Ljumskbråck är ungefär tio gånger vanligare än lårbråck och ungefär tio gånger vanligare hos män än hos kvinnor. Ungefär en fjärdedel av alla män över 60 års ålder har behandlats för eller har ett ljumskbråck.

Ljumskbråck indelas i laterala eller indirekta, som kommer fram genom bukväggens muskel vid ljumskkanalens inre öppning, och mediala eller direkta bråck som buktar fram genom en försvagad muskelhinna i ljumskkanalens bakvägg.

 Symptom
  • Smärta och utbuktning i ljumsken. En del bråck är symptomfria. Smärtorna förvärras vid ansträngning och uppegående men skall försvinna i liggande.  
  • Smärtor i liggande eller nattetid är tecken på annan åkomma.
  • Obehagskänsla eller smärta som minskar när man ligger
  • Utbuktning eller knöl.
  • Intensiv smärta
  • Ömmande utbuktning eller knöl.
  • Smärta eller obehag då du exempelvis hostar eller nyser och att det underlättar om du håller emot med handen vid ljumsken.
Om man misstänker att man har ljumskbråck kan man kontakta en vårdcentral.

Misstänker man att man har ett inklämt ljumksbråck ska man omedelbart ta sig till närmaste sjukhus akutmottagning.

Om man inte vet vart man ska vända sig kan man alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Hos läkaren berättar man först om sina besvär. Sedan undersöker läkaren ljumskarna för att se om man har en frambuktande svullnad eller knöl. Detta tillsammans är oftast tillräckligt för att läkaren ska kunna ställa diagnos. Du får hosta kraftigt medan du står upp och läkaren känner på ljumsken.

Om du inte vill bli opererad eller assisterad under operationen av AT-läkare (Allmäntjänstgöring) dvs läkare utan läkarlegitimation så säg till i god tid innan. Dock kan du i sista sekund ändå få en annan läkare än den som det var inplanerat.

Var inte rädd att ställa alla obekväma frågor du kan tänka dig till vårdpersonalen.

Före operation

Användning av Hibiscrub, Descutan eller liknande är ett krav före operation. Finns att köpa på Apoteket.

Köp några stora plåster/förband som 3M 20 cm som finns på Apoteket. De ska gå att duscha med.

Lämna smycken och body piercing hemma. Har du lincer och glasögon kan det vara bästa att ta glasögon då liser troligen inte får vara på under operation. Glasögon kan du däremot ha på under hela tiden.

Duscha noggrant hemma kvällen och morgonen före operation. De egna hudbakterierna kan orsaka infektioner i samband med operationer. Tänk på att även avlägsna nagellack och smink.

Undvik acetylsalicylpreparat såsom Magnecyl, Bamy och Treo en vecka före operation, om inte din behandlande läkare säger något annat. Dessa tabletter ökar risken för blödning från såret. Tänk också på att det finns annat som är blodförtunnande som vitlök. Det kan också vara bra att ladda några veckor före en operation med Floradix Blutsaft eller liknande för att ladda med järn. Dock är en ljumskbråckoperation relativt blodfri så du tappar ytterst lite blod.

Se till att du har tabletter mot smärta hemma, ex Panodil, Pamol eller Alvedon. Dessa finns receptfritt på apoteket. Det kan behövas några dagar till upp till två veckor efter operation.

Eventuellt kan sjukhuset ha möjlighet att du kan lyssna på musik så du kan ta med egen CD eller MP3-spelare typ Ipod. Det kan underlätta en hel del att lyssna på något distraherande under operationen.

Jag blev rekommenderad att inte raka mig runt operationsområdet före operationsdagen. Anledningen är att det inte ska finnas små sår som kan riskera att bli infekterade. Det ordnar de på sjukhuset. Så är i efterhand så hade jag sett till att raka mig med god marginal runt området en 3 dagar före operation så att eventuella småsår hinner läka. Anledningen var att den som klippte mig inte klippte tillräckligt långt ner mot och över könsorganet vilket ledde till att kompressen inte slöt tätt utan läckte direkt vid första dusch.

På operationsdagen

Ingen fast föda efter midnatt

Flytande föda som nyponsoppa, fil kan intas intill fyra timmar före ankomst till operation.

Dryck; kaffe och te (utan mjölk), saft eller liknande. (Obs! Ej mjölkprodukter) kan intas intill två timmar före ankomst till operation.

Dessa fasteregler måste följas annars kan din operation bli avbokad eller senarelagd.

Två timmar före ankomst till operation tag 3 st Alvedon á 500 mg (Tablett, Brustablett eller Suppositorier). Tabletter får sväljas med lite vatten.

Om du är allergisk mot eller ej tål Alvedon, skall du ej ta dessa tabletter, brustabletter eller suppositorier.

Om du är förkyld så att du nyser och hostar bör du kolla med sjukhuset om operationen behöver senareläggas.

Bedövning

Bedövning bestäms utifrån din hälsa och vad du ska opereras för. Har du särskilda önskemål kring din bedövning kan det diskutera när du kommer. Dessa alternativ finns:

Narkos innebär att du sover under hela operationen.

Ryggbedövning ger smärtfrihet ifrån midjan och nedåt. Du kan även få lugnande medicin som tillägg om du önskar det.

Lokalbedövning ges direkt i operationsområdet. Kombineras med lugnande vid behov.

På sjukhuset före operation

Du får börja med att klä om. Alla dina kläder får tas av och du får tilldelade kläder i form av underkläder som kalsonger eller trosor, byxor, sockar, en lång skjorta och en badrock-likande sak. Då sjukhuset troligen inte ansvara för värdesaker så lämna så mycket hemma som möjligt även om dina du får ett låst skåp att förvara sakerna i. Nyckeln till skåpet kan du dock ha med dig själv under operation.

Därefter får du troligen ta blodtryck och träffa operationsläkaren (operatören) som gör en kort undersökning samt du får alltid prata med en narkosläkare.

Många rekommenderar i första hand lokalbedövning i de fall detta är lämpligt, men du har själv möjlighet att framföra synpunkter på valet av bedövningsform. Vid titthålskirurgi (laparaskopi) får alla patienter narkos. Dock kan detta variera från sjukhus till sjukhus så du kan vid behov be att få opereras på ett annat sjukhus än det du hör till.

Du blir också ansad, klippt run operationsområdet som läkaren har markerat ut.

Se till att gå på toaletten en sista gång när det ges tillfälle för det och innan du får lägga dig på båren för att rullas iväg. Under operationen så kan det pressa på en hel del kring urinblåsan och du kan troligen inte få kissa under operationen.

Under operation

Förberedelse för operation kan ta runt 30 minuter och själva operationen bör gå på under en timme. Min operation tog dock två timmar då den visade sig vara extra komplicerad och kirurgen som bara hade några års erfarenhet fick kalla in en mer erfaren kirurg för konsultation och hjälp. Förutom kirurgen så var 3-4 andra med under hela operationen och hjälpte till med olika uppgifter.

Då får lägga dig på operationsbåren med täcken liggande över dig. Det behövdes då det var kallt i salen. De spritar rent och decinficerar området kring där snittet ska tas. Det rann ner mellan benen och sved rejält i några minuter.

Då får troligen dropp (saltvatten) insatt för att få vätska samt möjliggör att det enkelt går att ge lugnande vid behov.

Därefter körs du till operationssalen.

Jag rekommenderar att ta lite lugnande för det är ganska så stressigt att känna hur de rotar och donar när man enbart har lokalbedövning. Tänk på att du känner ingen direkt smärta men däremot känner du. Börjar det göra ont kan du säga till så får du mer bedövningdirekt. Lokalbedövningen innehåller adrenalin vilket även gör att blodkärlen drar ihop sig. Dock satte de en platta på mitt ben så att de kunde jorda mig för att kunna bränna blodkärl vid behov. Dessutom fick jag tre plattor på bröstet för löpande EKG samt en klämma runt fingret för att kolla något annat.

De satte också ett spänne över benen, antagligen för att man inte ofrivilligt ska råka flytta benen. Ett skynke sätts i brösthöjd så att sikten skyms för dig. Armarna har du liggande rakt ut.

Under operationen ombads jag hosta till vid några tillfällen för att de skulle kunna se att lagningen var ok.

Behöver du mer lugnande under operationen är det bara säga till.

Shouldice (stygn enbart) eller Lichtenstein (nät) är vanliga operationsmetoder men kan också kombineras. Ett snitt görs på 6-10 cm vid öppen bråckoperation.

Titthålstekniker utförs med hjälp av TV-skärm, videokamerautrustning och smala instrument som förs in genom små hål, förstärks bukväggens insida med ett nät. Operationen utförs i narkos.

Efter operation

Efter operationen vilar du på uppvakningsavdelningen. Det är individuellt hur länge du måste stanna. Det beror på operationense omfattning samt bedövningsform. Jag fick ligga i två timmar med en sandsäck liggande över såret medan jag lyssnade på musik. Innan du går hem kan bjuds du på något att dricka och en smörgås. Vill du ta med något eget så går det nog att lösa. Tänk på att lämna det till någon innan operationen.

Då får också se till att kissa och troligen gör de en undersökning för att mäta urinmängden i urinblåsan med någon form av ultraljud.

Läkaren ordnar med eventuell sjukskrivningsintyg och beömning av arbetsförmåga. Längd på sjukskrivning beror på arbetsuppgifter och grad av postoperativa besvär. Troligen får du också en del starkare receptbelaggda smärtstillande tabletter direkt om det behövs och som räcker de första dagarna efter operationen.

Du får inte köra bil på 24 timmar efter din operation.

Efter operationen har man endast litet smärtor i ljumskvecket och man kan i allmänhet röra sig helt normalt. Man bör undvika att köra bil om det går samt undvika att göra styrketräning, situps, armhävningar och ha sex som samlag en vecka efter operationen.

Tung fysisk ansträngning såsom motionsidrott bör man undvika två veckor. Såret läker på en vecka och då avlägsnas stygnen om man använt material som inte smälter bort av sig själv. Man får duscha normalt, men först efter en vecka bada bastu och bada i badkar.

Det är bra om en anhörig eller vän hämtar dig och att du har någon hos dig första operationsdygnet, om du behöver hjälp med något.

Du kan sova på ett sådant sätt som du tycker är bekvämt. Personligen låg jag på rygg så mycket som möjligt och emellanåt på sida.

Det är bra om man så fort som möjligt efter operationen blir lika aktiv som vanligt, men smärtorna kan sätta gränser för hur aktiv man kan vara. Det går till exempel bra att promenera omedelbart efter operationen.

Direkt efter operationen så kan du upptäcka att det är svårt och gör ont att gå i trappor.

Under den första månaden bör Du dock undvika tunga och ryckiga lyft (15-20 kg och mer).

Suturtagning (borttagning av stygn) 10-14 dagar efter operation hos de som ej förslutits med intracutan resorberbar surur (dvs stygn som försvinner av sig självt).

Smärta: Måttliga smärtor första dagarna efter operationen. Alvedon brukar räcka. Rekommenderar att analgetika (smärtstillande) tas under 5 dagar postoperativt (efter operation) för att förebygga värk. Enstaka har svår smärta och behöver starkare analgetika. Det bör inte finnas någon anledning att gå runt och ha ont även om smärtan kan hjälpa till att undvika att överanstränga sig så rekommenderar jag att ta lagomt med smärtstillande så att det inte gör för ont. Att det gör lite ont kan man leva med.

Efter en operation har Du alltid en sårsmärta under de två första veckorna. Smärttoppen är oftast 3-4 dagar efter operationen.

Jag fick lite feber dagarna efter operationen samt att bröstet från naveln och upp nästan till halsen samt ryggen blev alldeles röd. Detta gick över och var enligt läkaren inget att oroa sig över.

Känselbortfall: Vanligt. Brukar vara några cm nedom såret och försvinner gradvis under närmaste månaderna. Viss bestående känselbortfall kan bestå.

Blåmissfärgning: Kan ibland vara utbrett Ingen egentlig komplikation utan normalt efter operation. Sänkningshematom till nedanför såret som benet, penis, pung eller blygdläppen (detta är ofarligt och innebär att blod rinner ner och gör området rödaktig eller blåaktig nästan most svart och exempelvis snoppen och pungen kan bli rejält svullen vilket kan ta en vecka eller upp till en månad eller så innan det försvinner helt, det kan se riktigt otäckt ut och kan uppkomma redan på sjukhuset eller någon dag efter operation. Börjar det svullna alltför mycket och det gör ont kontakta sjukhuset för konsultation eller gå ner till vårdcentralen och visa upp dig för en läkare.)

Ibland kan det förekomma blånader på testiklarna och på magen, men de försvinner av sig själv inom tre veckor. Om bråckpåsen varit mycket stor, kan det på det tomma området bildas vävnadsvätska som man lätt kan avlägsna med punktion.
Förhårdnad under ärret: Normalt. Utgörs av ärrbildning i plastiken. Mjuknar upp inom 1 år.

Sårvård: Dagen efter operation avlägsnas tryckförband och sårtejp. Patienten får duscha och tvätta direkt över såret. Nytt förband ej nödvändigt, såret kan lämnas öppet att lufta. Det kan också vara så att man rekommenderas ha tryckförbandet på tills det lossnar av sig självt eller börja läcka.

Mitt sår såg läkt ut efter 3-4 veckor men efter 5-6 veckor upptäckte jag två små hål som läckte lite blod men som även de läkte ihop. Jag noterade också en ökad rödaktig rodnad runt såret som gick bort efter ett par dagar.

Promenad: Patienten får återuppta promenader och lättare lyft dagen efter operation (ej tex. tunga matkassar). Aktiviteterna ökas gradvis. Smärta utgör belastningsgränsen.

Bilkörning: Undvik bilkörning närmaste dygnen efter operation till dess reflexerna i benen är fullt återställda (t.ex. panikinbromsning). Har du fått enbart lokalbedövning så kan du köra efter 24 timmar.

Sjukskrivning: 1-3 veckor beroende på arbetsuppgifter och postoperativa besvär. Har du egen firma och lättare arbete kanske du kan arbeta lite grann redan after ett par dagar.

Hematom: Bula/hönsägg under operationssåret. Vanligen ingen åtgärd. Spontanresorberas ca 4 veckor.Min erfarenhet är att bulan växte för att vara sin störst efter 2 veckor (ca 1 cm i höjd - ja, man ser ut som en alien), efter 4 veckor hade den inte minskat någonting men enligt läkare så kan det ta bra mycket längre tid. Upp till 2-3 månader eller mer är inte onormalt.

Medan såret läker kan man få en valk under operationssåret, som kan vara lite öm. Det är normalt. Valken minskar när det har gått några veckor eller månader och försvinner så småningom helt. Om nät har använts som förstärkning vid operationen får man ofta kvar ett något förhårdnat område i ljumsken.

Blir såret infekterat kontakta läkare.

I regel behöver du inte komma på återbesök efter en operation.

Länkar

Vårdguiden
http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleID=3273

Svenskt Bråckregister - Svenskt Bråckregister är ett nationellt kvalitetsregister för ljumskbråckskirurgi. Registret samlar in uppgifter om bråckoperationer i syfte att höja kvaliteten på vården. Varje år analyseras de data som samlats in från deltagande sjukhus, vilket gör det möjligt att jämföra resultat mellan olika kliniker i landet. Här kan du också få en uppskattning av väntetider.
http://www.svensktbrackregister.se/index.html

internetmedicin.se
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=570

Wikipedia
På svenska: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ljumskbr%C3%A5ck
På engelska: http://en.wikipedia.org/wiki/Inguinal_hernia

Tags: ljumskbråcksoperation, ljumskbråck efter operation,  ljumskbråck operation, ljumskbråck, ljumskbråck bild, ljumskbrock, ljumskbråck symptom, operation ljumskbråck, efter ljumskbråcksoperation, leva med ljumskbråck, ljumskbråck vuxna, ljumskbråcksoperationer, komplikationer efter ljumskbråcksoperation, ljumskbråck infektion, ljumskbråckoperation, hematom efter operation

Orginalt postad i slutet av 2008 och uppdaterad senast 2012.

43 kommentarer:

Anonym sa...

mycket bra beskrivet precis det jag gjorde idag. dock så fick jag ont efter operationen och har jätteont nu men det är nog bara vanligt :) sen en fråga till om du har tid kan du svara på hur det funkar när ett pungbråck är stort läker huden tillbaka då? eller blir det en massa hud över?. email : sanningsokaren@hotmail.com

Anonym sa...

Rahl, ja nog gjorde det ont efter operationen. Medan jag låg på "uppvaket" så var det ganska ok men när jag skulle upp och gå så var det en ren plåga och jag fick be om mer smärtstillande. Med den smärtstillande jag fick så hade jag inte farligt ont när jag kommit hem och kunde sova utan större problem.

Vet inte något direkt om pungbråck då jag hade ljumskbråck men jag fick hematom som gick ner i pungen så den ökade till nästan dubbel storlek. Efter en vecka eller så var den tillbaka till normal storlek och form.

Anonym sa...

Bra och noggrant beskrivet. Min operation gick mycket bra. Eftersom att jag inte har något tungt kroppsarbete kunde jag återgå till arbetet redan dagen efter. Nu har det gått två veckor. Det gör inte ont annat än när jag tar i.

Anonym sa...

Tack för inlägget. Mycket bra info.

Det var dock lite synd att du inte hade pungbråck, hade velat veta lite mer om det. Men antar att operationerna är ganska lika.

Anonym sa...

Tack för fantastiskt bra beskrivning! Har symptom som stämmer in exakt på din beskrivning, och ska till läkare i morgon. Känns som jag kan börja förbereda mig på en ljumskbråckoperation...

Anonym sa...

Jag ångrar att jag gjorde operationen. Så länge man bara hade bråckband som tryckte in det, hade man ju inte ont. Nu när jag opererat det så har jag ont hela tiden. Det får man leva med fick man höra...

Anonym sa...

Jag ångrar att jag gjorde operationen. Så länge man bara hade bråckband som tryckte in det, hade man ju inte ont. Nu när jag opererat det så har jag ont hela tiden. Det får man leva med fick man höra...

Konsument Sverige sa...

Personligen nästan 2 år efter operationen så kan det ibland hugga till eller sticka till nermot ljumsken. Jag undrar om det kan vara så att det är nätet som känns. Hoppas att lagningen håller dock. Däremot så känns det som att andra sidan kanske kan behöva en operation i framtiden. Jag fick den kollad i samband med operationen och de sa att sidan var försvagad så den kan hålla eller gå sönder i princip när som helst.

Att däremot ha ont hela tiden kan ju inte vara rätt. Kolla med alternativ läkare om det verkligen stämmer. Ring till en bråckmotagning på annat sjukhus för råd.

Anonym sa...

Stämmer mycket bra enl. beskrivning. Är nu inne på andra dagen efter operationen och har lite feber.
Enligt kirurgen var det ett stort brock och tjocktarmen låg nere i pungen.
Nu är hela pungen blåsvart, hoppas det försvinner.

Anonym sa...

Bra beskrivning!
Har nu gått fem dagar sedan min operation. Jag blev sövd och tror att allt gick bra. Haft mycket smärta utan att det varit outhärdligt, bara ordentligt handikappande. Operationssåret känns succesivt allt bättre och det är dags för första dusch i kväll.
Problemet är smärta och ett konstant illamående då pungen tycks kramas av någon jävla tving. Hoppas att det går över snart då värktabletter inte tycks vara till mycket hjälp.

Anonym sa...

Två fakta korrigeringar:
1. Nästan en tredjedel (32%) av alla män drabbas av ljumskbråck innan de nått pensionsåldern. Inte en fjärde del.
2. Tarmen behöver inte nödvändigtvis gå ned i bråcksäcken. Utan det kan "bara" finnas fett och vätska.

Unknown sa...

Är på dag 2 efter op. Hoppas på att kunna ta fram löparskorna så småningom, utan att nätet stör.
Tack för en imponerande väl genomarbetad redogörelse.

Marita sa...

Hej, intressant och mycket bra beskrivning och här kommer min. Jag kollar runt lite därför att jag har haft en hemsk erfarenhet av min ljumskbråckoperation. Det har nu gått 3 år sedan jag gjorde operationen och jag är en kvinna på 41 år. Innan operationen hade jag bara en skavningskänsla i urinblåsan och var på olika kontroller och av en tillfällighet sa jag att jag hade en utbuktning som kommer fram när jag hostar och krystar. Då sa gynekologen som jag var hos att smärtan jag känner i urinblåsan förmodligen beror på att jag har ett ljumskbråck. Jag blev planerad för operation och när jag låg på operationsbordet frågade läkaren om jag ville ha ett nät eller om jag ville ha den andra metoden och frågade mig om jag har planerat att ha flera barn vilket jag för stunden inte hade planerat och jag sa spontant att jag inte skulle ha flera barn och då sa han att ett nät var den bästa och mest hållbara alternativet. Operationen gjordes och på uppvaket vaknade jag av en intensiv smärta som jag knappt stod ut med, jag fick smärtlindring av någon starkare sort. Sen fick jag resa mig vilket jag med nöd och näppe kunde göra pga smärtan. Jag fick vänta någon timme till sen bad jag om ännu mer smärtlindring. Jag hade så ont att det kändes som jag skulle svimma. När jag väl var hemma började en 4 v lång pina. Jag kunde överhuvudtaget inte resa mig själv, jag kunde inte gå på toaletten själv. Jag fick ta stora doser smärtlindring för att överhuvudtaget kunna röra mig lite. Sakta avtog de intensiva smärtorna men det tog flera månader innan jag kunde känna mig hyfsat normal. I dag har jag fortfarande obehagliga smärtor i ljumskbråcksområdet, det sticker och emellanåt känns det som jag har riktigt intensiva menssmärtor i operationsområdet. Jag har fått 10 ggr mer värk nu än jag hade innan och läkaren som gjorde operationen säger att jag har fått nervsmärtor i området och att jag får leva med smärtorna eller att jag får göra blockader som i sin tur kan göra att jag inte får någon känsel i ett större område, vem vill inte ha någon känsel där?? Detta är hemskt och jag anser att min operation var helt i onödan då mina besvär innan satt i urinblåsan och inte ifrån något bråck. Jag har haft mina bråck sedan jag var liten och aldrig haft något besvär ifrån området där innan. Smärtan i urinblåsan försvann inte i och med operationen utan den smärtan försvann när jag gick till en gynekolog som tänjde på mina ledband inifrån vagina eftersom jag har haft problem med smärta i min svanskota efter min förlossning för 18 år sedan. Efter 5 manipuleringar hos gynekologen försvann smärtan i urinblåsan och även smärtan i svanskotan förbättrades avsevärt. Sen att läkaren som opererade mig frågade om jag ville ha ett nät eller inte när jag ligger på operationsbordet tycker jag var oerhört oprofessionellt. Att bestämma sig för den ena eller den andra metoden på bara några sekunder tycker jag är omänskligt och kanske hade jag inte fått mina besvär om jag hade valt den andra metoden. Jag är så ledsen idag då jag har så stora besvär att jag inte kan utöva den sport som jag brinner för då jag får sådana smärtor efteråt att jag måste ta smärtlindring. Ångrar mig djupt att jag gjorde denna operation och nu vet jag inte vad jag ska göra? Min mailadress soderberg_marita@hotmail.com

Anonym sa...

Började med att det kändes som ett porlande i vänster ljumske när jag gick på toa och var lite trög i magen. Gaser tänkte jag först, men sedan blev det en utbuktning. Förstod direkt att det var bråck och bokade tid hos husläkaren som också konstaterade bråck.
Fick remiss till sjukhuset i november och var där ca 5 minuter där nästa läkare också sa att det var bråck. Fick vänta till början av februari på operation.
Satt i väntrummet på operationsdagen och tittade på TV där de visade ett inslag om kommande program senare under kvällen som skulle handla om folk som dött under narkosen. Hoppsan!Kanske skulle jag strunta i operationen och åka hem istället tänkte jag.
Operationen (titthål) gick dock bra och jag lever:).
Själva bråckområdet gjorde inte ont, men däremot ingångshålen. Blödde mycket och blev väldigt blå runt såren. Ingen större smärta dagarna efter. Det stramade bara en hel del och jag tog det lugnt i och ur sängen med mera.
Smärtstillande hade jag klarat mig utan, men tog ändå lite alvedon för "säkerhets skull" som jag blev rekommenderad.
Efter tre veckor var jag uppe och red på min häst igen.
Nu fyra månader senare känns det ganska bra. Jag kan känna att det nyper lite ibland.
Däremot var dom nere i låret tror jag för att kolla så det inte var lårbråck och kom väl åt någon nerv. Övre insidan av låret kändes som om jag fått en flatsmäll och var väldigt ömt och lite avdomnat i början. Känns fortfarande lite konstigt, men det går väl över med åren.
Jag vill inte göra om operationen, men är glad att jag gjorde den.
Infot var väldigt bra. Jag var här och läste innan det var dags.

Tompa sa...

Tack för väldigt bra information.
Fick reda på massor som kan va bra att känna till.

Är snart dags för mig att göra en operation men när man läste Maritas inlägg i tråden blev man ju lite skraj.

Marita hoppas det ordnar sig för dig, att de kan hjälp dig på något sätt.

En fråga, måste man operera sig? Använder bråckband men har märkt att bråcket blivit större och större och vågar väl inte gå längre med det. Finns antagligen inget annat alternativ för mig än operation.

Tack alla som skrivit i denna tråd för att berätta hur ni har upplevt det.

Anonym sa...

Hej och tack för en mycket välskriven och saklig information.

Har precis genomgått en ljumskbråcksoperation och din information har lärt mig massor både före och efter operationen.

Denna information kanske sjukhusen borde placera så att fler kan ta de av den. Den rätta informationen på nätet kan annars vara svår att hitta.

Fredde sa...

Tusen tack for en mycket informativ artikell och observation.

Har utlandstjanst och opererades for ljumskbrack for 7dagar sedan, via laporaskopisk operation (kamera operation - ej oppen operation).

Har inga smartor och de 4 operationshalen laker mycket bra. Jobbar, kor bil ror mig runt utan problem, dock sa ar det betankliga forsoktiga och ej hastiga harda rorelser.

Jag kommer defenitivt halla mig borta fran all typ av tung intensiv traning en langre tid. Rekommendationerna du namnt pa 2vkr ter sig ratt kort mot vad jag blivit uppmanad med, har nere sager dem minimum 8vkr :-( vilket ar mycket trist eftersom jag ar en enormt aktiv person.

Den enda anmarkning jag har runt min operation ar foljande (kommer diskuttera den med min doktor den 12e dagen da stygnen tas bort).

# Min vanstra testikel (dar problemet var fran borjan iom att det i sambandem med traning brukade komma ned vatska/fett och gora den svullen och öm) ar fortfarande nagot svullen och öm, tom lite mer an fran borjan!?

Ar det nagon som har erfarenhet om detta?

Min doktor sa efter operationen att det ar normalt och att det ar fett/vatska som fortfarande ar kvar i testikeln efter det att "meshen" nätet laggts in, och att det kommer att forsvinna uttav sig sjalv inom 6vkr.

Uppskattar all info/erfarenhet!

Fredrik

ulla ljunggren sa...

Står inför en bråckoperation och måste säga att detta är den bästa
information jag läst. Känner mig
helt lugn nu!!Tusen tack.

Ulla 2012-05-04

Stefan W sa...

Hej Alla Bråck-bröder och -systrar!

Först tack för en utförlig och mycket bra text. Det har hjälp mig i mina frågor och funderingar.

Nu till min historia och mina frågor;

Jag kände ett bubblande i vänster ljumske och mycket riktigt blev det bekräftat av läkaren att så var fallet. Remiss och operation allt inom två veckor. Helt otroligt snabbt med andra ord.

Jag opererades fredagen den 18 maj på Sophiahemmet, privatförsäkring via jobbet. Allt gick bra enligt kirurgen, som sa att det var ett relativt stort bråck. Det var en öppen operation med nät.

Efter dag 1 kände jag att pungen hade svullnat något men ingen smärta . Dag 2, söndag, hade jag en blödning som hade kommit ner i pungen, den blev blodfärgad. Jag blev hyffsat skraj och ringde sjukvårdsupplysningen och fick rådet att genast åka i på akuten, St Göran, Sthlm. På akuten fick jag träffa en kirurg som hade erfarenhet av ljumskbråckoperationer och kunde lugna ner mig, han sa att det är mycket vanligt att blod från operationen kan sjunka ner i pungen så den blir missfärgad och svullen. Detta var inget att oroa sig för. Ok, tänkte jag och kände mig lugn. Dag 3 lite mer svullnad och lite mer missfärgad pung, lyckades ringa till kirurgen som sa att det inte var något att oroa sig för.

Nu, Dag 4 har en smärtan ökat och särskilt i området vänster om penisroten smärtan tilltar när jag står och känner att den strålar ner i pungen. Så nu undrar jag om jag har en pågående inre blödning som kommer ner i pungen. Är det någon som har haft samma erfarenhet och om i så fall vad gjorde ni då?

Tacksam för svar.

Anonym sa...

hej
Jättebra beskrivet! Tack för det!

opererades för några timmar sedan :)

Hade ljumskebråck, ett bråck ovanligt hos kvinnor.
Allt gick bra, mådde bra efter operationen och kunde gå utan problem.
Tråkigt nu att jag inte får styrketräna ett tag :(
Jag får börja lite så fort jag ser hur såret ser ut.
Har någon erfarehet hur längre måste man vänta och vilken träning kan vara ok?

Anonym sa...

Hejsan. Jag skulle vilja börja med att tacka för artikeln som var en god beskrivning och god information att läsa inför operationen.

Jag gjorde min ljumskbråcksop i sep 2012 på Blekingesjukhuset i Karlshamn.
Det blev narkos enligt läkarens önskemål, trots det så anlände jag 0730 och åkte därifrån vid gott mod cirka 1230.
Bemötandet var mycket professionellt och efterbesvären har varit måttliga, inget utöver litet värk från operationssåret som successivt blivit bättre. Nu, precis en vecka efteråt, så känner jag mig inte helt men nästan återställd.
Stygnen tas hos distriktssköterskan efter tio dagar så förbandet sitter fortfarande kvar.
På det hela taget är jag mycket nöjd med operationen och om man går in på svenska bråckregistret och läser så ser man att lyckandefrekvensen vid användande av nätförstärkning är cirka 98% vilket ger gott hopp inför framtiden.
Mitt tips till dig som skall genomgå op är att vara generös mot dig själv med värktabletter under första dagarna efteråt, det är ingen mening att ha ont i onödan, samt att äta väldigt fiberrik mat och kanske litet katrinplommon eller päron eller liknande för att undvika förstoppning och för att slippa krysta särskilt mycket vid toabesöken.

Lycka till!

Anonym sa...

"Hematom: Bula/hönsägg under operationssåret. Vanligen ingen åtgärd. Spontanresorberas ca 4 veckor." Haha jag håller med. man ser lite ut som en alien under operationssåret just nu! det var det jag kollade runt lite om trode att det var något onormalt. har gått cirka 2 veckor sedan min ljumskbråck operation (med nät). Jag blev sövd. när jag vaknade måde jag hur bra som hälst. kändes som man hade fått i sig några bärs en fredagskväll och var lite små glad ;) var dock likblek och ena skötersan ville då kicka i mig effedrin (för o höja blodtycket har jag för mig hon sa?), men det skippa dom. Dom kolla så jag kunde stödja på benet den sida operationen utföts på. sedan fick jag kissa, käka ett par mackor och dricka lite sen fick jag åka hem! på kvällen måde jag lite små dåligt. var fortfarande likblek, yr, och hjärtat for lite upp och ner. men sådant var tydligen vanligt när man fått narkos och det dåliga skulle försvinna innom 12-24 timmar vilket det också gjorde. jag pissa och drack som en häst de första 3 dagarna. var också jävligt öm så ligga på soffan och kolla film var det ända som gällde under dom 3 dagarna. missade att käka 4 st smärtstillande under andra dan för jag sov som en stock och då måddes det inte bra när man vaknade. blä. nu har det gått 2 och kan gå normalt osv. Ändra problemet är att jag känner är att det hugger till lite i magen ibland, några gånger under en dag. gör även ont att skratta och hosta. tycka mot operations ärret eller vad man säger hjälper för min del när ja hostar.

Anonym sa...

Hej alla ni som Oroar er (i onödan) inför ljumskbråck- operation.
Först vill jag kommentera att inledande redovisning i Konsument Sverige från 2008 och sedan uppdaterad 2012 är väldigt Tydlig o bra utförligt beskrivet..... MEN
kan för den oinvigde Kan kanske kännas väldigt omständligt och mycket jobbigt i vissa stycken.

Själv har jag förutom andra gjorda op .gjort min andra bråckoperation nyligen. Och visst kan man få ömhet/blånad/svullenhet i olika
grader. Trots allt så har du ju blivit skuren i kroppen så någon typ av symptom måste det ju bli.Idag 2013 så tycker jag att den Upplysning och Handledning man får av Doktorer och sköterskor inför operation är suverän. Du blir VÄL Omhändertagen hela vägen. Min upplevelse, vi är ju olika när det gäller läkning och ont. Min andra operation gick även den jättebra. Jag låg kvar några timmar efteråt. Linkade(för du ska ju ta det försiktigt) sedan ut till väntande transport. Inte så blå(pungen) denna gången, men lite mer ömhet och svullet nedanför såret denna gång mot ljumsken.
Visst har det känts mer ibland
än vad det gjorde tidigare men det är bara att ta det lugnt. Har man ingen feber så vila ta en tablett.
Är man osäker kan man ju ringa 1177
Dock har det efter en vecka avtagit förmodligen s.k.lite vätskesamling. Jag har aldrig haft speciellt ont direkt efter o.p. men då finns ju bedövning kvar. Inte känt mig dålig efter uppvakning.Har inte heller varit nåt speciellt konstigt alls vid sövningstillfället. Det har gått jättebra att äta de smörgås o kaffe som man får efteråt. Självklart tar jag dom medsända tabletterna som jag får med mig från sjukhuset för att lindra
ömhet efteråt. Jag har aldrig haft ont i själva såret utan där det svullnat vid sidan nedanför. Min första bråck operation har läkt jätte bra nästan inget synbart märke på huden. En operationer. utförd i Falkenberg o en i Varberg samma Kirurg tydlig trevlig o informativ samt följer upp dig hur du mår.
vi lever i ett modern samhälle i en modern tid. tompa

Björn sa...

Bra information.

Har dock en undran. I sverige verkar det som att det alltid förespråkas en operation vid ljumskbråck.

Googlar man istället på engelska (inguinal hernia) så står det att operation ska undvikas om det inte är nödvändigt då risken för kronisk värk är mycket hög.

http://en.wikipedia.org/wiki/Inguinal_hernia_surgery

Så vem ska man lita på?

consumer sa...

När hade ljumskbråck på ena sidan så fanns det indikation på ljumksbråck på andra sidan men de väntade med att operera tills det blev värre vilket drödje flera år.

Norrbotten sa...

Jag är ljumskoprererad 2013-05-14 och har forfarande svullen pung. Idag är det 04-28. Den ena tesiktem är krftigt större än före opreationen och den andra känns mindre. Har någon varit med om detta?

Norrbotten sa...

Jag är ljumskopererad den 15.5.2013 och har fortfarande svullen pung, den vänstra testikeln är väldigt stor medn den högra känns mindre än före operationen. Är opererad två gånger på vänster sida och en gång på höger sida. Finns det någon som har samma erfarenheter av en ljumskoperation?

Norrbotten sa...

Mina problem är i stort över nu 3.10, jag kan ha värk ibland. I stort är allt ok. Använder tightare och varmare kalsonger, inbillar mig att det var det som hjälpte.

Unknown sa...

Mycket bra redogörelse! Tack!

Skulle vara bra med statistik på hur många som verkligen blir bra efter operation och hur det skiljer mellan de olika operationsmetoderna. Hittar en del på nätet men informationen skiljer sig åt. Läste att ca 30 % får olika grad av bestående problem efter operation och att några % blir såpass påverkade att de blir sjukskrivna resten av livet. Det är ju inte uppmuntrande siffror.

Tror att det är viktigt som vissa inlägg påpekar att om man inte MÅSTE opereras - dvs bråcket hålls på plats med band, inte gör ont och inte växer, så skall man nog undvika att operera sig. Verkar som vi inte är framme tillräckligt långt för att detta skall vara en riskfri operation. Jag själv skulle ha undvikit operation om jag innan läst på mer. Opererades för ljumskbråk, öppet snitt och nät. Dagen efter kändes det ömt och sved till nedan snittet. Trodde att det skulle vara så de första dagarna men det blev bara värre. Kom inte upp ur sängen då smärtan var det värsta jag någonsin upplevt. Slutade med att de fick hämta mig på bår och efter många undersökningar på sjukhuset konstaterades det att de troligen snörpt an en nerv med något stygn till nätet. Blev att göra om operationen dagen efter och då limmades nätet i det området jag tidigare haft ont. Efter tre veckor har jag fortfarande ont genom stick känslor lite här och var där jag antar nätet sitter, ibland svider/hugger det till på djupet, öm generellt i magen som blir uppsvälld och ena testikeln är öm. Alltså inte på banan ännu och orolig över hur lång tid detta skall ta.

Så tittat man i backspegeln så skulle jag ALDRIG genomfört operationen utan väntat tills det blev mer besvär eller om det blev risk för insnörpning av tarmen. Verkar vara nya metoder på gång när det gäller bråckoperationer men de är nog ännu så länge under utvärdering (nät läggs i djupare lager av bukväggen). Verkar också som det börjar forskas mer på hur operationer egentligen påverkar patienterna på längre sikt - dvs noga uppföljningsstudier. Skiljer sig säkert hur risker kommuniceras av olika doktorer samt behov av operation eller inte - men detta borde kommuniceras på samma sätt vart man än går samt att det skall finnas en mer detaljerad hemsida dit man först går och kan läsa in sig för att kunna fatta ett eget beslut.

Här att läsa mer för de som är intresserade:

http://www.beta.svenskkirurgi.se/index.php/bukvagg/item/download/502

http://www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/nationella-indikationer-operation-ljumskbrack.pdf

http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/9/9533/LKT0821s1582_1584.pdf

/Max

Anonym sa...

Exakt beskrivet! Jag är inne på min elfte dag efter operation.

Anonym sa...

Jag har genomgått operation,och håller ganska mycket med många av kommentererna,speciellt den första.
Jag tycker att man skall vara mycket försiktigt första dagarna samt inte ta värktabletter i onödan.Risken är att man inte känner av vissa rörelser.Ta gärna hjälp av anhörig när du tar på dig tex skor eller ytterkläder första dagarna.Man skall inte heller bära tungt,även några kilo,samt hålla för sårområdet.Jag tycker att såret läkte först efter 1månad,jag tycker att man skall ha täckförband så att inte kläder skaver mot såret.Jag kunde inte sitta och arbeta första 3 veckorna.underskatta inte operationen,var försiktiga,även om det rekommenderas att vara aktiv.

Anonym sa...

Tack för info. Har fått veta att jag ska opereras men väntetiden är lång här i "byn" när man som jag är kräsen och vill ha en "titthålsoperation" (~6 månader). Har hunnit plöja igenom många sidor på nätet och även en del operationsfilmer på Youtube. Denna sida var dock väldigt bra sammanfattad och det är intressant att läsa kommentarerna.

Tyvärr verkar mängden patienter med efter operationen kvarstående men vara gravt underskattad av vissa läkare. Det finns ett antal synnerligen intressanta artiklar utgivna om detta där författarna frågar sig själva, dvs läkarkåren, en del väsentliga frågor. Dessa handlar bland annat om det verkligen är bra att rekommendera operation så lättvindigt när riskerna för livslånga men trots allt är icke försumbar. Vid mer djupgående undersökningar med enkätutskick till tidigare patienter har många av dessa kvar en smärtproblematik många år efter operationen, i vissa fall handikappande så att de inte kan ha samlag med mera (inte så skoj).

Får se hur det går med OP, tack ! =)

MvH
Henrik H

Henrik H sa...

Så var det gjort. Nu är det fredag och jag opererades tisdag eftermiddag. Allt gick bara bra. Som önskat fick jag en titthålsoperation. Kirurgen lade ett förstärkningsnät
som fästes med titanklamrar. Såren syddes med tråd, ej agraffer. De smärtor och det obehag jag upplevt efter operationen är inte hälften så jobbiga som den oro jag kände, under flera månader, innan operationen. Åkte in med narkosgänget till op.salen strax efter klockan 14 i tisdags. Vaknade först i op.salen och återigen, ute på uppvakningsavdelningen, strax efter klockan 17. Själva operationen tog bara 36 minuter. Den värsta smärtan var den jag kände i min ena axel direkt jag vaknade. Som väl var hade jag svärmor, IVA-sköterska, på plats på uppvaket så jag fick en skvätt Ketogan direkt i slangen. Efter några
minuter lugnade sig smärtan och jag kunde luta mig tillbaka.

Då jag inte hade ätit eller druckit något alls sedan föregående kväll var jag både hungrig och törstig. Fick hålla mig från att äta någon timme så att de såg att jag var stabil. När ostmackan väl blev serverad tog det inte många sekunder innan den blev
närmare bekant med min magsäck. Mackan fick sällskap med en kopp kaffe och ett glas saft. Jag fick stanna kvar ytterligare ett par timmar innan jag fick hjälp med att
ringa efter skjuts. Ett krav för att få åka hem var att man kunde bevisa att kisseriet funkade. Detta bevisades med bladderscan där man kollar innehållet i blåsan före och
efter toabesöket. Jag hade tur då detta funkade direkt. Har hört att många har svårt att släppa loss direkt efter op.

Väl hemma mådde jag ganska hyffsat. Det är ju alltid skönt att få komma hem till sin egen soffa där man kan slappna av. Frugan var sjysst och mikrade ett par panpizzor. Detta satt fint. En långfilm, en Snickers och en halv påse vingummi senare var man
färdig för sängen. Ställde in ett antal alarm på mobilen för att komma ihåg att ta alla tabletter. Alvedon fyra gånger per dygn, Ipren tre gånger per dygn och Oxycontin + Postafen två gånger per dygn. Har dragit i mig runt 4 påsar Omnicol per dag för att försöka få fart på magen.

Ett dygn efter op började jag känna att de varit inne och rotat men inalles tycker jag att smärtlindringen har fungerat mycket bra. Jag tog min sista Oxycontin igår kväll (torsdag) och det har funkat bra att sova på Alvedon och Ipren. Tänker nu övergå till att ta Alvedon/Ipren vid behov istället för "schemalagt". Det stramar lite över såren under naveln och det värker en del i ljumsken/pungen men inte värre än att det går att hantera genom att sätta sig i "rätt ställning". Långa stunder känns det inget alls. Det är ju iaf skönt att slippa ta Oxycontin då man blir så trött av detta. En annan biverkning av Oxycontinet var för min del, den ganska vanliga biverkningen, att magen stannade av. Inte så kul att bara fylla på med mat som aldrig vill komma ut. Efter en natt utan Oxycontin har detta så att säga löst sig. I samband med att detta löste sig minskade också trycket på såren.

Har bytt förband en gång (under torsdagen) då det hade såsat rätt ordentligt i det gamla. Innan jag bytte förbandet tvättade jag försiktigt runt hela det gamla förbandet med en ny Descutansvamp för att minska risken för infektion. Frugan hjälpte mig att byta förbandet och tvättade såren med alsolsprit. Efter bytet kände jag mig väsentligt
fräschare. Personlig hygien har hittills bestått av tvätt av väl utvalda ställen på kroppen, ingen helkroppsdusch ännu. Har begagnat mig av Descutansvampar för att tvätta
under armarna och på ett par ställen där solen normalt sett inte skiner. Håret och ansiktet har gått bra att tvätta i handfatet.

Känner mig fortfarande rätt så trött men det är skönt att ha fått det hela åtgärdat. Jag är tacksam att våra barns mor- och farföräldrar ställt upp och passat barnen. Jag hade inte fixat att laga mat till, klä på och skjutsa dem till dagis/skola under dessa dagar.

Anonym sa...

Får man välja operationsmetod?
Titthål eller öppen operation?

Eller är det läkaren som avgör det?

mvh
Jan

consumer sa...

Till viss del kan du välja. Du kan själv välja vilket sjukhus du opereras på. En del sjukhus använder olika metoder medan andra i huvudsak en metod så val av sjukhus kan vara avgörande. I annat fall sker valet i samråd med läkaren.

Slitzen sa...

Har nyligen opererat ljumskbråck en andra gång, nu på högersidan. Första gången (2009) användes inget nät. Nu senaste gången förstärkte man med nät. Bråcket var inte stort sa läkaren. Jag känner en förhårdnad och det drar i såret troligtvis trådar som nyper till i skinnet när jag kommer i olika sittställningar. Min fråga är om ett nät är att föredra vid ett mindre bråck. Nu styrketränar jag en hel del och man kanske ska se det som en gardering mot att slippa återfall. /Janne

consumer sa...

Slitzen: Förhårdnaden kan kännas i flera år eller permanent. Dock blir det starkare med nät. Är det alltför obehagligt så be en läkare titta på dig.

Anonym sa...

Hej!
Tack för en väldigt bra och läsvärd info!
Snart 2 år sedan senaste kommentaren, hur ser tekniken ut idag? Vilken av operationsmetoderna är att föredra om man får välja?
Jag är 31 och har småbarn, fysiskt arbete samt en aktiv livsstil.
Det som grämer mig mest är att inte kunna leva som vanligt igen med besvär och smärtor resten av livet.

Har ännu bara träffat husläkaren som konstaterade bråck och skickade en remiss.

Jag tänkte samla på mig så mkt info jag bara kan innan detta besöket så jag vet vad man bör sträva efter, titthål eller öppet samt ställa krav på att få en erfaren läkare som har gjort många bråckoperationer.

Tacksam för svar!

Unknown sa...

Hej! Jag opererades för ljumskbråck 2013 och har inte haft några besvär alls (opererade in nät) kan känna när jag gör kraftiga lyft eller extrem ansträngning på ljumsken.
Men till problemet, jag har nu efter ungefär 5 års dit börjat känna lite obehag på det opererade området, ingen direkt smärta men ständigt ett obehag som gör mig påmind om att jag har ett nät där. Någon som haft besvär så långt efter?

Unknown sa...

Jag har blivit opererad tre gånger på samma sida under en relativt kort tidsrymd, och måste betona att det viktigaste enligt mig är en erfaren kirurg, helst en som har specialiserat sig på bråckoperationer.
Den första operationen, en titthålsoperation, gjordes på en privat klinik i Stockholm. Tog flyget upp från Ängelholm på morgonen, opererades på eftermiddagen och flög hem på kvällen. Den höll några månader, men gick upp igen. Trolig orsak: nätet för litet. Den andra operationen, metod Liechtenstein, utfördes i Ängelholm av en ung. relativt oerfaren läkare, trots att jag hade bett om en erfaren sådan. Höll några månader, men gick upp när jag flyttade på ett tomt bilsläp. Trolig orsak: för litet nät.
Nu hade man alltså opererat i både yttre och inre "plan" så att säga, så nu måste detta fixas till. Detta gjordes av Sveriges kanske främste kirurg inom bråckkirurgi, Sam Smedberg, som opererade mig i Ängelholm med metod Nyhus. Och påpekade det viktiga med tillräckligt stort nät om bråcket var stort, som i mitt fall. Detta skedde för cirka 5-6 år sedan och jag har inte känt det minsta smärta under dessa år. Helt fantastiskt måste jag säga. Och det är doktor Smedbergs förtjänst.
Så jag upprepar: en erfaren kirurg är det viktigaste.

Anonym sa...

SlottsPark

Har opererats med öppen kirurgi utan nät 2 gånger -78 & -87(hö & vä).
Fick residiv efter första ingreppet och har nu efter moget övervägande gjort en 3:e operation med titthållkirurgi med nät för några dagar sedan.
Vilken skillnad !! Mår prima!Fantastiskt! Inga smärtor alls!
Den halva "tennisbollen" är som bortblåst.
Kan bara konstatera att läkarvetenskapen betr. ljumskbråcksoperationer har verkligen revolutionererats!
Så, dra er inte för att medels dagkirurgi avlägsna ert ljumsbåckspromblem och skapa ökad livskvalitet.

Unknown sa...

Har precis genomgått en Op som beskrivits ovan för andra gången! Dock var andra med titthål. Hade blod i hela pungen samt pension som gick bort efter ca 2veckor fock har jag ett problem med testikeln på op-sidan den är fortfarande efter 2 månader minst dubbel storlek som den andra är i vägen hela tiden pga storlek ( mätte längden till ca 7 cm ) alltså minst dubbel som den andra! Har kontaktat kirurgen men dom hänvisar till vårdcentralen där jag fick en tid om 2 veckor har besvär upp i magen på den opererade sidan!

Anonym sa...

@hans Darforth,

Op ljumskbråck fick exakt vad du beskriver de sa det var vätska som låg kvar sen op men den gick aldrig bort även om den blev lite mindre.
Levde bara med det då värsta värken var över även om mildare liknande värk i oung kom tillbaka dånoch då.

I år 6år efter op konstaterade dr att jag hade ”pungbråck” då jag vid besök först trodde jag slitit upp ljumskbråcket.
Bra op på Sabbatsberg jag är väl 90% normal nu och pungen är bara något större och detta kan jag som 45åring Leva med tänker jag.

Så länge jag kan leva aktivt och inte får värk får det va.